Ръчно изработени бижута от полимерна глина

дек. 18, 2019blog

Начало » blog » Ръчно изработени бижута от полимерна глина

Керамичните бижута, които виждате на пазара и които привличат окото с красивите си форми и цветове, се изработват от глина. Глината, използвана от производителите на този вид украшения, е два  вида. 

Първият е естественият природен минерал,  с основен състав от дребно смлени алуминиеви силикати. 

Вторият е т.н. полимерна глина. Тя е синтетичен материал с висока пластичност, който позволява лесно моделиране на фигури, орнаменти и мотиви. Името глина й е дадено заради характеристиките, подобни на тези  на естествения минерал, но на практика това е изкуствен продукт, който е оцветен в различни цветове с помощта на пигментни бои. Полимерната глина е материал, от който можете да изработите почти всичко, което ви дойде на ума. Тя е гъвкава, податлива на обработка, позволява съчетаване с други материали като кожа, мъниста, стъкло, кост, камъни, изкуствени перли, кристали. Може би сте се възхищавали на изящно изработените колиета, гривни, обеци и други украшения с цветя, почти като истински. Или сте се учудвали на детайлността и съвършенството на елементи като морски корали, сърца, имитации на шевици, фигурки на животни и други. Всичко това е възможно благодарение на качествата на полимерната глина. Тя е благодатен материал, който позволява моделиране и придаване на форма на всички фантазии, които може да визуализира мисълта на художника.

Втвърдяването на изработените бижута, което ги прави трайни и здрави,  става с помощта на процеса изпичане. Тук не е необходима много висока температура, което го улеснява. Заедно с това,  този вид глина е достъпен материал, който е подходящ за обработка дори в домашни условия.

Бижутата от полимерна глина придават цвят, закачливост и топлота на всяка визия. Те успешно се съчетават с ежедневно и официално облекло и ще допринесат за комфорта и самочувствието ви. Не се колебайте и си подарете някое от тези прекрасни ръчно изработени бижута. Носенето им е удоволствие.