Гювечета видове

окт. 10, 2019blog

Начало » blog » Гювечета видове

Гювечетата са керамични съдове, изработени от глина. Обикновено имат меки, топли, пастелни цветове, красиви декорации и орнаменти с типично български мотиви. Те  са много популярни заради това, че са функционални и имат традиционно излъчване. 

Изработката на известните школи – Троянската, Търновската и Бусинската –  гарантира тяхната автентичност, защото тези школи съхраняват и предават традициите на старите майстори. А разнообразието от ястия, които можете да приготвите в тях е голямо: сирене по шопски, бобена чорба, капама, гювечета с разлчини видове месо, с наденички, постни зеленчукови вкусотии и много други. Храната, която приготвяте в тези малки, но практични съдове е здравословна, понеже не се изисква много мазнина. Ястията се задушват, стават крехки, ароматни и сочни, а качественото производство, завършващо с глазиране им придава неповтроим вкус. Имайте предвид, че, когато готвите, трябва да поставяте гювечетата в студена фурна, за да избегнете повредата им и да си гарантирате дълготрайно ползване.

Гювечетата, които се предалгат на пазара са различни видове:

Според формата:

  • Класически заоблени гювечета в прекрасен топъл карамелено кафяв цвят и типични български оранменти;
  • Кръгли, многоцветни гювечета с тумбест вид и прилепващо капаче;
  • Продълговати гювечета във формата на елипса  с издължени дръжки;
  • Гювечета тип купичка без дръжки.

Според големината: масово използвани са класическите гювечета с вместиост до един литър. Ако имате нужда, по поръчка могат да ви бъдат изработени и гювечета с вместимост над един литър.

Според предназначението: основното предназначение на гювечетата е за готварски цели, но те са подходящи и за съхранение на хранителни продукти, подправки и др. или за поднасяне на храна – можете да ги ползвате, за да поднесете на гостите си десерти като кисело мляко с мед, сладолед и др. Още едно предназначение е да ги превърнете в украса на кухни, обзаведени в типичен битов стил.

Ако все още нямате гювечета в кухнята си, побързайте да си ги набавите – те са необходим, практичени многофункционален артикул за всяко домаконство.