Керамични бижута

окт. 10, 2019blog

Начало » blog » Керамични бижута

Керамичните бижута, които виждате на пазара се изработват от глина. Глината, използвана от производителите на този вид украшения, е два основни вида.

Първият е естественият природен минерал,  с основен състав от дребно смлени алуминиеви силикати. Обикновената глина е смес от пясък, каолин, железен оксид и др. Тя е фин минерал с големина на частиците по-малка от 0,005мм. Този вид глина е благодатна за работа, защото е гъвкава, пластична и позволява да бъде оформяна, оцветявана, изрисувана в красиви и разнообразни форми според виждането на твореца. В сухо състояние тя има прахообразен вид, а след овлажняване наподобява пластилин и се поддава на обработка, като запазва формата си. Изработването на украшения включва различни техники, сред които: моделиране, оформяне, оцветяване, глазиране, полиране и др. За да се получи крайният вариант, готовите модели се изпичат при висока температура. Бижутата, които се създават са фини, леки и изящни. Съчетанието на  глина с други видове естествени материали – дърво, кожа, мъниста – им придава естетичен и емоционален вид. 

Освен от естествена, керамични бижута могат да се изработват и от полимерна глина. Тя е синтетичен материал с висока пластичност, който позволява лесно моделиране на фигури, орнаменти и мотиви. Името глина й е дадено заради характеристиките, подобни на тези  на естествения минерал, но всъщност това е изкуствен продукт, който е оцветен в различни цветове с помощта на пигментни бои. Полимерната глина е материал, от който можете да изработите почти всичко, което ви хрумне. Тя е гъвкава, поддатлива на обработка, позволява съчетаване с други материали като кожа, мъниста, стъкло, кост, камъни, изкуствени перли, кристали и други.  Втвърдяването на изработените бижута, което ги прави трайни и здрави, става с помощта на процеса изпичане. Тук не е необходима толкова висока температура, както при естествената глина. Полимерната глина е достъпен материал, от който могат да се изработят уникално красиви и не много скъпи аксесоари.

Керамичните бижута придават цвят, закачливост и топлота на всяка визия. Носете ги естествено и с настроение.