Материали за изработване на бижута

окт. 10, 2019blog

Начало » blog » Материали за изработване на бижута

Масовата бижутерия отдавна е заляла света с безкрайно количество от модели, образци, реплики на оригинални бижута и какво ли още не. Въпреки това или точно затова,  ръчно изработените бижута винаги имат своето място в сърцата на ценителите на красиви уникати. Много от тях са неповторими по форма, дизайн и творчески потенциал, затова носенето им е истинско удоволствие.  Процесът на направата на една ръчно изработена гривна или чифт обеци е времеемък и трудоемък. Много важни за техния вид, стил, качество и неповторимост са материалите, от които са изработени.

Ето кои са базовите материали за направа на бижута:

  • Метал – разбира се, най-ценните бижута са от злато, сребро и платина. Освен тези метали, за направата на украшения  се използват и други, както и техни сплави – бронз, стомана, родий и т.н.
  • Кожа – Естествената кожа е най-подходяща като материал, който приляга плавно и щади кожата от обриви, алергии и други неприятни ефекти. Рабира се, масово се ползва и изкуствената кожа, която е по-евтин вариант.
  • Мъниста – те са различни по размер пробити  цвтени топчета, които се използват за за направа на бижута, за изработка на броеници, за игра, за украса и декорация. Пъстроцветните им нюанси дават възможност да се получат уникални и неповторими  украшения.
  • Камъни  като рубин, сапфир, тюркоаз и други са ценени в бижутерията и от тях се изработват едни от най-красивите бижута.
  • Стъкло – за изработка на бижута се ползват: емайлирано стъкло, обсидан, кристално стъкло, венецианско стъкло, стъкло със златни нишки и др.
  • Диаманти – най-твърдият естествен минерал, който е сред най-ценнте скъпоценни камъни. Бижутата, изработени от диаманти са прекрасно и скъпо удоволствие.
  • Кехлибар – представлява вкаменена дървесна смола от иглолистни дървета с жълт до червен цвят. Кехлибарените украшения са прекрасно допълнение към почти всеки тоалет.
  • Глина – тя е естествен минерал с подобна на пластелин консистенция. Много подходяща за изработка на бижута. За дълготрайност трябва да се  спазва технологията на изпичане.

 

За да носите бижуто си дълго и щастливо, материалите, от които е изработено трябва да са качествени – за да не ви донесат здравословни проблеми, като алергии например.

Обърнете внимание на начина на поддръжка – сребърните бижута например потъмняват, а тези от кожа се замърсяват и е необходимо периодично да ги почиствате. Така е с повечето материали – имат процес на естествено износване. Запознайте се с него и поддържайте бижуто си във вид, който да ви доставя удоволствие от носенето му.