Видове керамични съдове

сеп. 15, 2019blog

Начало » blog » Видове керамични съдове

Производството на керамични съдове е занаят, познат още в древността, който се е запазил и до днес, като се е превърнал в модрна индустрия, която произвежда полезни и практични изделия. Керамичните продукти намират широко приложение и в бита на хората, и в промишлената дейност.

Ето кои са най-разпространените керамични съдове.

Според материала, от който са направени:

Грънци – представляват негорими керамични изделия, познати още на древните народи и намирали приложение в бита и търговията им. Днес са използвани в почти всяко домакинство под формата на купи за гювечета, големи глинени съдове за гювеч и капама, глинени тави, сачове, керамични чаши и чинии, солници, оливерници, вази и др. Основният материал, от който се изработват е глина.

Порцеланови съдове – изработени от непорьозен керамичен материал, който обикновено се състои от 50% каолин, 25% ортоклаз и 25% кварц.  Намират изключително широко приложение в бита под формата на порцеланови чинии, чаши, купи, вази, салатиери, кани за напитки и др.

Според покритието:

Гледжосани глинени съдове – това са керамични съдове със специално покритие. В тях е добре да се приготвя храна, но не и да се съхранява.

Не гледжосани глинени съдове – смята се, че те са по-здравословни и затова е по-добре да се ползват в домакинствата. В тях може да се приготвя и съхранява храна.

Керамичните изделия обикновено имат меки, топли, пастелни цветове, красиви декорации и орнаменти. Те  са много популярни заради това, че са  функционални и  имат традиционно излъчване. В България са известни Троянската школа, Търновската школа и Бусинската школа, които и до днес пазят традициите на този древен занаят и го използват, за да създават прекрасни керамични съдове.