Видове ръчно изработени бижута

сеп. 14, 2019blog

Начало » blog » Видове ръчно изработени бижута

Очарованието и обаянието на ръчно изработените бижута се състои в тяхната уникалност и в личния елемент на емоция и фантазия, които всеки творец влага в моделите си. Стилът, размерът и цветовете са многообразни, носят индивидуален заряд и неповторимо настроение.

Преди да изберете конкретно бижу, е добре да сте запознати с многообразието от видове, за да можете да оцените качествата им и да спрете избора си на най-препочитаните от тях.

  • Според формата ръчно изработените бижута са разнообразни: гривни, колиета, гердани, обеци, брошки, пръстени, шноли за коса и какво ли още не.
  • Според  материалите на изработка: бижута от мъниста, от  камъни,  от цветна глина, от различни видове метални сплави, от конци и прежда, от кожа и други
  • Според техниката на изработка

бижута, изработени чрез низане – използва се при направа на модели от мъниста или камъни, които се нанизват в красиви поредици според фантазията на твореца  по еластична силиконова корда, връв или ластик. Особено популярна техника за създаване на колиета и гривни.

бижута, изработени чрез моделиране – тази техника се използва за направата на бижута от цветна глина. Глината се оформя с ръце, а дизайна и цветовете зависят изцяло от фантазията и уменията на твореца. След това се изпича на високи градуси и така запазва формата си.

бижута, изработени чрез плетене – тази традиционна техника създава бижута с оригинални мотиви и неповторимо нежни форми с класически вид.

– кумихимо – японска текстилна техника, която в превод означава „съборане на нишки“. Възниква в Япония преди стотици години за направата на шнурове, които са били използвани най-вече от самураите. Днес тази техника е част от направата на ръчни бижута.

Това каратко запознанство с видовете ръчно изработени бижута далеч не изчерпва техното многообразие. Ако сте ценител, в един момент сами ще започнете да разпознавате материалите, свойствата им, техниките и качествата на бижутата, които са привлекли погледа ви. Използвайте новопридобитите си умения, за да си подарите красив уникат или да направите приятна изненада на близък човек. А ако имате малко творчески заряд, може да се опитате и да ги изработвате и сами – защо не?